Translator

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ñoqui




ιταλικά ζυμαρικά με βάση την πατάτα. τρώγονται πολύ και στη Αργεντινή.
αυτή είναι η βασική συνταγή. 
μπορούμε όμως να βάλουμε ό,τι λαχανικό θέλουμε, ή ο,τι μπαχαρικό θελουμε. αυτό που είδα να χρησιμοποιούν πολύ συχνά ειναι το μοσχοκάρυδο, γιατί σαν γεύση πάει πολύ με την πατάτα ...


συστατικά
  • 1 κιλό πατάτες (τις ζυγίζουμε χωρίς τη φλούδα)
  • 500 γραμ αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 4 κ.γ. baking powder
  • αλάτι
εκτέλεση
  1.  βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό (εγώ έβαλα 2 κ.γ. αλάτι) για 30 λεπτά.
  2. τις σουρώνουμε και με ένα πιρούνι τις πολτοποιούμε
  3. βάζουμε τον πουρέ πατάτας μέσα σε ένα μεγάλο ταψί, προσθέτουμε το baking και σιγά σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας. γενικά το αλεύρι και πόση ποσότητα θα βάλουμε είναι λίγο περίεργη υπόθεση ...εξαρτάται και από τις πατάτες που έχουμε, αλλά και από το αλεύρι που έχουμε ...θέλουμε η ζύμη να μην είναι ούτε πολύ μαλακιά, αλλά ούτε και πολύ σκληρή. αν είναι μαλακιά τα νιοκις θα διαλυθούν μέσα στο νερό, αν είναι σκληρή τα νιόκις θα είναι και αυτά σκληρά και πολύ στεγνα...αυτό το βήμα, λοιπόν, είναι λίγο μαγίκο και θέλει και λίγη εμπειρία...ΌΜΩΣ όπως και να είναι η ζύμη, τα νιόκις θα βγούνε νόστιμα, γιατί τα φτιάχνουμε στο σπίτι με πολλή αγάπη και προσοχή...για τα νιόκις της φωτογραφίας χρησιμοποίησα 350 γραμ ρεβυθαύλευρο και 100 γραμ καλαμποκάλευρο.
  4. όταν έχουμε έτοιμη τη ζύμη, φτιάχνουμε μπαλίτσες μεγάλες. 
  5. στη συνέχεια κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια τις μπάλες και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια φτιάχνουμε σκουλίκια. 
  6. με ένα μαχαιράκι κόβουμε το σκουλίκι σε κομματάκια, που να έχουν πλάτος όσο είναι το πλάτος του πηρουνιού μας. όσο για το πάχος...να είναι όσο ο αντίχειρας. 
  7. μετά σε κάθε ένα από αυτά τα κομματάκια, βάζουμε τον αντίχειρα στην πλακουτσωτή πλεύρα του και το περνάμε πάνω από το πηρούνι (φαίνεται λίγο καλύτερα στη φωτο, απ΄ότι το γράφω)
  8. τα βράζουμε λίγα λίγα σε μπόλικο βραστό νερό. όταν αρχίσουν να επιπλέουν με μία κουτάλα τα βγάζουμε.θα αρχίσουν να επιπλέουν μετά από 1 με ενάμιση λεπτό. τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο να μην κρυώνουν. οι γιαγιάδες λένε ότι τα νιόκις πρέπει να τρώγονται πάρα πολύ ζεστά.
  9. επειδή δεν έβαλα καθόλου μπαχαρικά στη ζύμη, έριξα μέσα στο νερό που έβρασα τα νιόκις τριμμένο κρεμμύδι, πάπρικα, μοσχοκάρυδο και αλάτι.
ΣΧΟΛΙΟ agradezco a El Amor por las fotos, por su ayuda, por su apoyo...y por su apetito para los noquis


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου