Translator

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

falafel

υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές για να φτιάξεις φαλάφελ. είναι ρεβυθοκεφτέδες.
εμείς "κόψαμε και ράψαμε" και σας παρουσιάζουμε την παρακάτω συνταγή...


 συστατικά
  • 270 γραμ ρεβύθια
  • 2 δοντάκια σκόρδου
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο 
  • 2 κ.σ.ταχίνι
  • μία χούφτα μαιντανός
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
εκτέλεση
  1. γεμίζουμε ένα μπολ με μπόλικο νεράκι και αφήνουμε εκεί μέσα τα ρεβύθια για 24 ώρες. στην παραδοσιακή συνταγή δεν βράζουμε τα ρεβύθια αλλά τα μουλιάζουμε...τώρα σε περίπτωση ανάγκης τα βράζουμε γύρω στη μία ώρα ή ίσως και λίγο παραπάνω, αν δεν τα έχουμε μουλιάσει καθόλου στο νερό.
  2. αφαιρούμε τις φλούδες τους. μέτα από τόσες ώρες στο νερό βγαίνουν εύκολα, παρόλα αυτά αυτό είναι το μοναδικό βήμα ...που χρειάζεται πολλή υπομονή...
  3. ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τρίβουμε το καρότο στον τρίφτη. τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τα σκεπάζουμε ..με κάποιο τρόπο( έγω χρησιμοποιώ ένα τηγάνι που έχει και καπάκι, που είναι για ομελέτα). σε μέτρια φωτιά τα μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, για να μαλακώσουν.
  4. βάζουμε τα ρεβύθια στο μούλτι και τα τρίβουμε. αμέσως θα γίνουν σαν πουρές. προσθέτουμε και το σκόρδο και ξανατρίβουμε. τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και εκεί προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά. ανακατεύουμε με τα χεράκια μας...
  5. σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και το βάζουμε στο ψυγειό για 1 1/2 με 2 ώρες.
  6. το βγάζουμε και πλάθουμε μπαλίτσες ή πλακουτσωτά καφτεδάκια.
  7. τα τηγανίζουμε σε μπόλικο λαδάκι. όταν γίνουν από τη μία μεριά προσεχτικά τα γυρίζουμε από την άλλη. προσεχτικά γιατί μπορεί να σπάσουν. 
  8. .... ή προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω αντίσταση. βάζουμε σε ένα ταψακί λαδόκολλα, απλώνουμε τα κεφταδάκια μας και τους ρίχνουμε λίγο λαδάκι από πάνω. όταν κοκκινίσουν από τη μία μεριά, τα γυρνάμε και από την άλλη. θέλουν γύρω στα 20-30 λεπτά.εγώ βάζω το ταψάκι κάτω κατώ οπότε στο 10λεπτο ελέγχω αν έχουν γίνει από την κάτω μεριά. αν έχουν κοκκινίσει τα γυρίζω και τα αφήνω άλλο ένα 10λεπτο.
ΣΧΟΛΙΟ
  1. συνήθως τα συνοδεύουν με μία κρέμα που μοιάζει με τζατζίκι, αλλά έχει και λίγο δυόσμο. θα μπορούσαμε λοιπόν να φτιάξουμε το τζατζικάκι αυτό με γιαούρτι σόγιας.  
  2. βέβαια υπάρχουν και πολλές άλλες σαλτσούλες...απλά καλό είναι η σάλτσα να έχει ελαφριά και φρέσκια ζεύση γιάτι τα falafels έχουν αρκέτά δυνάτη...
  3. επείδη αυτά τα φαλάφες δεν έχουν καθόλου αλεύρι ανοίγουν στο φούρνο, οπότε καλύτερα να τα φτιάξουμε μικρά καφτεδάκια και ο φούρνος να είναι πολύ καλά ζεστός όταν τα βάλουμε μέσα. βγαίνουν περίπου 20 μικρά φαλάφες.
  4. σε πολλές συνταγές βάζουν αλεύρι. αν θέλετε να βάλετε λίγο αλεύρι προτιμήστε το αλεύρι από ρεβύθια. βάζουμε μια κ.σ. μέσα στο μείγμα και μέτα πριν τα ρίξουμε στο τηγάνι τα περνάμε πρώτα από αλεύρι. τώρα αν είναι να τα ψήσουμε βάζουμε μισή κούπα αλεύρι μέσα στο μείγμα. η αλήθεια είναι ότι με το αλεύρι το μείγμα είναι πιο σταθερό, άρα και πιο ευπαρουσίαστο μέτα το μαγείρεμα...
  5. το βήμα 3 δεν είναι απαραίτητο. ακόμα και αν τα βάλουμε ωμά στο μείγμα το αποτέλεσμα είναι εξισου καλο  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου