Translator

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

γλυκό στο ποτήρι με βύσσινο

συστατικά
  • 100 γραμμάρια δημητριακά ολικής άλεσης
  • 50 γραμμάρια κουάκερ
  • 20 γραμμάρια νιφάδες καλαμποκιού
  • 2 κ.σ. λικέρ βύσσινο ή βατόμουρο ή κεράσι
  • 3 κ.σ. βυσσινάδα
  • 6 κ.σ. κονσέρβα ή γλυκό βύσσινο
  • 100 γραμμάρια κουβερτούρας
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 3 κ.σ. φυτικό γάλα (σόγιας, ρυζιου..κτλ.)
  • μία κούπα περίπου φυτική σαντιγή
εκτέλεση
  1. βάζουμε στο μούλτι τα δημητριακά, το κουάκερ και τις νιφάδες καλαμποκιού και τα ψιλοκόβουμε. σταματάμε όμως πριν γίνουν τελείως σκόνη. είναι πιο ωραίο να έχει μερικά κομματάκια.
  2. τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λικέρ και τη βυσσινάδα. τα ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε να μουσκέψουν όλα. με ένα κουτάλι παίρνουμε από το μέιγμα αυτό και το βάζουμε σε ποτήρια. χρειαζόμαστε περίπου 8 ποτήρια. 
  3. μετά μέσα στα ποτήρια απλώνουμε πάνω από το μείγμα με τα δημητριακά λίγα βύσσινα από την κονσέρβα. (αν έχουμε γλυκό, πλένουμε πρώτα τα βύσσινα ώστε να φύγει το σιρόπι και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά πάνω σε ένα σουρωτήρι για να φυγει το νερό. αυτό το κάνουμε για να μην είναι υπερβολικά γλυκό.)
  4. τρίβουμε στο μούλτι την κουβερτούρα ή με ένα μαχαίρι την κόβουμε σε μικρά κομμάτια. την λιώνουμε σε μπαιν μαρι μαζί με το γάλα και το λάδι. είναι καλό να είναι σε μικρά κομμάτια ώστε να λιώσει γρήγορα. βάζουμε πρώτα το λάδι και το γάλα να ζεσταθούν και μετά ρίχνουμε και την κουβερτούρα. για να λιώσει χρειάζεται 2-3 λεπτά και συνέχεια ανακατεύουμε. μετά τα τρία λεπτά, ακόμα και αν έχει μερικά κομμάτια που δεν έχουν λιώσει, το απομακρύνουμε από την φωτιά και συνεχίζουμε λίγο το ανακάτεμα. αν ζεσταθεί πολύ όταν τη βάλουμε στο ψυγείο χαλάει το χρώμα της κουβερτούρας και γίνεται θαμπή. 
  5. με ένα κουτάλι προσθέτουμε και την κουβερτούρα πάνω στα βύσσινα στο ποτήρι.
  6. τέλος φτιάχνουμε τη σαντιγή και με ένα κουτάλι την προσθέτουμε και αυτή στο ποτήρι.
  7. μπορούμε να διακοσμίσουμε με βύσσινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου